Vietnamská kuchyně se v posledních letech v České republice stala velice populární a oblíbenou. Kuchyně se stala vyhledávanou díky své čerstvosti, lehkosti a kombinaci různých exotických chutí. Češi nejen vyhledávají vietnamské restaurace a navštěvují kulturní a obchodní centrum Sapa, ale sami si také připravují vietnamské jídlo doma. Pro velký zájem o vietnamskou kuchyni vzniklo již několik českých vietnamských kuchařek. Cílem těchto kuchařek je nejen poskytnout vietnamské recepty, ale i představit základní ingredience a tradice vietnamské kuchyně. Stále váháte, jaká kuchařka je pro Vás ta pravá? Následující popis jednotlivých kuchařek Vám může rozhodování usnadnit.
Víc než jen vietnamská kuchařka (Long Tran, Thuy Nguyen)
Tato vietnamská kuchařka je jednou z nejoblíbenějších. Kromě velkého množství rozmanitých receptů je součástí také způsob nakupování a uchovávání ingrediencí nebo základní metody přípravy jídel. Můžete se tak dočíst jak správně zabalit vietnamské rolky, uvařit rýži a rýžové nudle nebo jak karamelizovat cukr, který je neodmyslitelnou součástí vietnamské kuchyně. Kniha obsahuje také například učení pěti elementů Ngữ hành, tipy na cestování ve Vietnamu nebo přehled akcí pořádaných vietnamskou komunitou v České republice. Nechybí také přehled vietnamských bylinek, zeleniny a hub. V závěru knihy pak lze najít slovníček základních pojmů a frází.
Pravá vietnamská kuchyně (Uyen Luu)
Autorem kuchařky je britská autorka vietnamského původu, která se narodila v tehdejším Saigonu, a proto i její recepty jsou spíše zaměřeny na jižní vietnamskou kuchyni s francouzským vlivemi. Kromě přehledu vietnamských bylinek jsou součástí knihy také druhy koření, dochucovadel a nudlí, u nichž je vysvětlen způsob využití. Recepty jídel jsou prokládány různými příběhy a kulturními souvislostmi. V knize je tak například popsána základní filozofie jin a jang a její vzájemný vztah s vietnamskou stravou. V knize lze také najít recept na boloňské špagety upravený podle autorky.
Tak vaří Viet Nam (Phoung Lan Tranová, Nam Vu Hoai)
Vietnamská kuchařka dvou vietnamských autorů žijících v ČR se zaměřuje na vietnamské tradiční recepty. Obsahuje nepřeberné množství autentických receptů včetně dezertů a nápojů. Recepty jsou celkově jednodušeji popsané a kniha je obohacena o mnoho barevných fotografií. Úvodem knihy si také můžete přečíst pár slov o vietnamské gastronomii a stolování. Výhodou je, že k některým receptům je připojen QR kód, díky němuž si můžete přehrávat i videa. V závěru knihy nechybí samozřejmě přehled vietnamských bylinek, zeleniny a koření, u nichž je popsán původ a základní informace, využití v kuchyni nebo léčitelství a další zajímavosti. Vzhledem k tomu, že se u knihy neplánuje další dotisk, pokud stále nad touto kuchařkou přemýšlíte, neváhejte a zakupte si ji co nejdříve.
Vietnamská: kuchařka s rodinným příběhem Tuan a Lan (Pohlreich)
V tomto případě se nejedná pouze o vietnamskou kuchařku ale o knihu příběhů vietnamské rodiny Tuana a Lan, kteří v Praze otevřeli první autentické vietnamské bistro. Vietnamské recepty tak ožívají jejich inspirativním příběhem, ale také krásnými fotografiemi přímo z Vietnamu. V jejich restauracích a bistrech vaří jak vietnamská tradiční jídla, tak jídla moderní. Součástí knihy je také přehled různých druhů nudlí, rýže, koření a bylin používaných ve vietnamské kuchyni. Dále lze najít recepty na základních vietnamské omáčky, kterých kniha obsahuje celkově jedenáct. V závěru kuchařky je pak jako bonus popsán recept na léčivou lázeň.
Pokud však stále váháte, která vietnamská kuchařka je pro Vás ta pravá, všechny kuchařky jsou k nahlédnutí a zakoupení například v showroomu Master Vietnam.