Vietnamské bylinky: Objevte kouzlo vietnamské kuchyně

Vietnamské bylinky jsou základním stavebním kamenem. Dodávají pokrmům autentičnost a ohromující chuťové kombinace. V tomto článku se zaměříme na význam a využití různých vietnamských bylinek, které jsou klíčem k dosažení jedinečných chutí vietnamské kuchyně.

Vietnamská kuchyně je založena na čerstvých surovinách, minimálním vaření, spoustě listové zeleniny a ryb, a promítá se tím tedy i do struktury naších jídel. Právě naše kuchyň se přes staletí přizpůsobila různým externím faktorům, které působí ve Vietnamu jako jsou klimatické podmínky, filozofie a tradice.  Jsme tu, abychom vám představili a zprostředkovali tajemství těchto bylin, které jsou klíčem k dosažení autentických a výjimečných chutí vietnamské kuchyně.

Koriandr (rau mùi)

Vietnamská kuchyně je proslulá rozmanitostí svých bylinek, které přinášejí autentičnost a výjimečné chutě. Mezi klíčové vietnamské bylinky patří například koriandr (Rau mùi), který dodává do mnoha pokrmů svěžest a výraznost. Jeho listy jsou oblíbenou přísadou v různých vietnamských jídlech, ať už se jedná o polévky, saláty nebo grilovaná jídla. Kromě klasického koriandru existují ve vietnamské kuchyni i další odrůdy této byliny, které se využívají různými způsoby. Například vietnamský koriandr (rau răm) má silnější a pikantnější chuť než klasický koriandr a používá se k dochucení polévek, omáček a salátů. Další variantou je koriandrový kůň (ngò gai), který se používá zejména ve vietnamské kuchyni v jihu země a má výraznou a aromatickou chuť. Bez ohledu na konkrétní odrůdu koriandru přináší tato bylina do vietnamských pokrmů nezaměnitelnou svěžest a příjemný citrusový nádech, který dodává  jedinečnou chuťovou dimenzi.

Thajská Bazalka (húng quế)

Pokračujeme v objevování fascinujících bylinek ve vietnamské gastronomii a nyní se zaměříme na thajskou bazalku (húng quế). Podobně jako koriandr, i thajská bazalka je neodmyslitelnou součástí vietnamských pokrmů. Její intenzivní vůně a chuť, které připomínají kombinaci pelyňku a kmínu, jsou charakteristické pro mnoho receptů. Co dělá thajskou bazalku ještě zajímavější, je její schopnost přidat do jídel svěžest a výraznost. Tato bylina se často používá čerstvá jako posypka na polévky, saláty, grilovaná jídla a omáčky. Její kořeněná a aromatická chuť dodává pokrmům jedinečnou identitu a zjemňuje celkovou chuťovou harmonii. Thajská bazalka nám tedy otevírá dveře do pestrého a chutně rozmanitého světa vietnamské kuchyně.

Citronová tráva (xả)

Další zajímavou bylinkou ve vietnamské gastronomii je citronová tráva (xả). Její svěží citrusová chuť a vůně jsou charakteristické pro mnoho vietnamských pokrmů. Citronová tráva se často používá jako důležitá ingredience ve vietnamských polévkách, omáčkách a marinádách. Její osvěžující a povznášející aroma dodává jídlu speciální kyselost a svěžest.

Perila (tía tô)

I když může perila na první pohled připomínat kopřivu, jeho chuťové vlastnosti a využití v kuchyni jsou naprosto odlišné. Je to skvělá příležitost pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet něco nového a neotřelého ve svých kulinářských dovednostech. Perila má výraznou a aromatickou chuť, která připomíná kombinaci máty a bazalky s lehkým citrónovým nádechem. Tato bylina se často používá v různých pokrmech, jako jsou saláty, polévky, ryby a grilované maso. Je oblíbenou přísadou v tradičních vietnamských rolkách – goi cuon nebo v bun cha. Takže příště, až narazíte na tuto zelenou bylinu, která připomíná kopřivu, nebuďte zaskočeni. Perila je jedinečná bylina s osvěžující chutí.

Většinu bylinek lze sehnat v pražské tržnici Sapa, u vietnamských prodejců a někdy i v českých supermarketech. Pokud si nevíte rady, nebojte prodavače mile požádat o pomoc, určitě rád poradí, jaký kus vybrat. Rádi vám však poradíme i na našich exkurzí do Sapy. Nemají v obchodě nic z našeho výběru? Zkuste něco jiného, třeba se z toho stane vaše nejoblíbenější bylinka ve vaší kuchyni.

Sdílet