Pho a další aneb jak na vietnamské polévky

Pho a další aneb jak na vietnamské polévky

Vietnamská kuchyně je známá i svými chutnými polévkami, které jsou plné různých ingrediencí a aromatických bylin. Pokud máte rádi Pho Bo, ale také chcete zkusit něco nového, máme pro vás několik favoritů.

Pho(čko)

Pho polévek existuje celá řada. Nejznámější z nich je Pho Bo s kompletně vařeným hovězím masem. Pro milovníky kuřecího masa se pak nabízí alternativa Pho Ga. Základem polévky je silný masový vývar a ploché rýžové nudle, podle nichž tato polévka získala i svůj název. Vietnamská jídla se totiž jmenují podle nudlí, které v daném pokrmu jsou.

Canh

Pokud chcete vyzkoušet odlehčenější vývar, vyzkoušejte Canh. Jedná se o vývar, který se často podává až zcela na konci hodování. Obsahuje vietnamskou zeleninu, rajčata a menší kousky masa nebo mořských plodů. V dalších variacích najdete například i mleté vepřové nebo krabí maso a rajčata.

Bun Bo Hue

Další populární polévkou je Bun Bo Hue, a to především díky své vyvážené chuti.  Najdete v ní kyselost, sladkost, pikantnost a v neposlední řadě i slanost. Připravuje se s rýžovými nudlemi, hovězím masem a základem je poctivý vývar s nezaměnitelnou chutí citronové trávy.

Hu Tieu Nam Vang

Hu Tieu Nam Vang je tradiční polévka přímo z bývalého Saigonu, dnes Ho Či Minova Města. Původní receptura, ze které tato polévka vychází, je mixem kambodžské a čínské kuchyně, ale Vietnamci si ji tak trochu půjčili a přetvořili do vlastní podoby. Najdete ji hned v několika variacích, ale převážně jde o vývar, rýžové nudle a kombinaci hned několika ingrediencí navrch, a to například vepřového masa, krevet nebo olihní.

Bun Ca

Pokrmem na závěr je Bun Ca, tedy kapří polévka a pro milovníky kyselé chutě smíchané s asijskými bylinkami je to skvělá volba. Jedná se o silný rybí vývar, podávaným s nudlemi, smaženými kousky kapra a se zeleninou haluchou jávskou.

Tip na závěr

Polévku Bun Ca i spoustu dalších si samozřejmě můžete objednat i v pražském obchodním centru Sapa. Ať už se na tradiční vietnamskou polévku rozhodnete na ní zajít přímo do vietnamského bistra nebo si ji zkusit doma, určitě doporučujeme dochutit limetkovou šťávu, chilli papričku nebo rybí omáčku, které dodají pokrmu “příchuť Asie”.

Sdílet

Další články