O (ne)tradičních vietnamských pochutinách
Češi si vietnamskou kuchyni plnou čerstvých a lehkých chutí oblíbili. A není divu. Je totiž plná chutných, a zároveň zdravých a lehkých ingrediencí. Tak s námi pronikněte do tajů vietnamské kuchyně a zjistěte, jak moc je rozmanitá a exotická. Nebo si rovnou nějakou tu pochoutku objednejte na našem e-shopu.
Jaké vietnamské pochutiny známe?
Křupavý červíci: Ano, červíci jsou dnes již známou a poměrně rozšířenou pochoutkou. a to nejen kvůli své zajímavé chuti, ale především pro velké množství zdravých tuků a bílkovin. Věděli jste, že na 100 gramů takových červíků připadá zhruba 60 gramů bílkovin? A hodí se na sváču do školy, ale klidně i večer k pivu nebo vínu. A pokud jste fanouškem pochoutek s příchutěmi chilli, kari nebo česneku, tak si na našem e-shopu jistě vyberete.
Kachní vejce: Kachna má ve vietnamské kuchyni poměrně silné zastoupení, a proto jsou i její vajíčka součástí běžných pokrmů. Zkuste ochutnat například Trung vit lon, tedy kachní vařený zárodek, a uvidíte, že vás příjemně překvapí.
Nem chua: Toto fermentované vepřové maso, zabalené v banánovém listu se může jíst jen tak nebo s chilli omáčkou. Závitky vás jistě svou unikátní chutí překvapí. Často jsou také servírovány s chilli omáčkou A zajímavost na závěr? Závitky Vietnamci rádi jí u příležitosti oslav vietnamského Nového roku. Na originální kyselé závitky si můžete zajít přímo k nám, do Sapy a věřte, že nebudete litovat.
Jak je servírujeme?
Vietnamské pochutiny je vhodné servírovat jako součást hlavního jídla a dodat mu tak zcela novou příchuť. Můžete je ale určitě servírovat i samostatně, třeba během posezení s přáteli či rodinou a věřte, že jim tím připravíte zcela nečekaný a velmi chutný degustační zážitek. Nebo si svačinku z křupavých červíků můžete otevřít prostě jen tak, u televize, během dlouhých večerů. A třeba rovnou i se sklenicí vietnamského piva.
Několik zajímavostí na závěr
Vietnamská gastronomie je velkou inspirací pro celý svět. Proto jsme pro vás dali dohromady několik zajímavostí, které třeba oceníte i ve své kuchyni:
- Charakteristickými ingrediencemi vietnamské kuchyně jsou rybí omáčka, citronová tráva, koriandr a chili papričky.
- Vietnamská kuchyně zahrnuje i spoustu sladkých dezertů, například smažené koblížky s mungo fazolkami, rýžové dorty a zmrzliny.
- Polévky tu plní funkci hlavního chodu. A porce jsou to opravdu pořádné, takže se nebojte, že byste po ní měli hlad.
- Vietnamská kuchyně uznává filozofii pěti elementů, tedy pěti základních chutí. Železo zastupuje ostrou chuť, dřevo kyselou, oheň hořkou, voda slanou a země sladkou.
- Sýry tu nenajdete. Asijská kuchyně všeobecně sýry prakticky nezná. No, možná i proto se Asiaté dožívají v průměru mnohem vyššího věku.