Češi si vietnamskou kuchyni plnou čerstvých a lehkých chutí oblíbili. A není divu. Je totiž plná chutných, a zároveň zdravých a lehkých ingrediencí. Tak s námi pronikněte do tajů vietnamské kuchyně a zjistěte, jak moc je rozmanitá a exotická. Nebo si rovnou nějakou tu pochoutku objednejte na našem e-shopu.
Jaké vietnamské pochutiny známe?
Křupavý červíci:Ano, červíci jsou dnes již známou a poměrně rozšířenou pochoutkou. a to nejen kvůli své zajímavé chuti, ale především pro velké množství zdravých tuků a bílkovin. Věděli jste, že na 100 gramů takových červíků připadá zhruba 60 gramů bílkovin? A hodí se na sváču do školy, ale klidně i večer k pivu nebo vínu. A pokud jste fanouškem pochoutek s příchutěmi chilli, kari nebo česneku, tak si na našem e-shopu jistě vyberete.
Kachní vejce:Kachna má ve vietnamské kuchyni poměrně silné zastoupení, a proto jsou i její vajíčka součástí běžných pokrmů. Zkuste ochutnat například Trung vit lon, tedy kachní vařený zárodek, a uvidíte, že vás příjemně překvapí.
Nem chua:Toto fermentované vepřové maso, zabalené v banánovém listu se může jíst jen tak nebo s chilli omáčkou. Závitky vás jistě svou unikátní chutí překvapí. Často jsou také servírovány s chilli omáčkou A zajímavost na závěr? Závitky Vietnamci rádi jí u příležitosti oslav vietnamského Nového roku. Na originální kyselé závitky si můžete zajít přímo k nám, do Sapy a věřte, že nebudete litovat.
Jak je servírujeme?
Vietnamské pochutiny je vhodné servírovat jako součást hlavního jídla a dodat mu tak zcela novou příchuť. Můžete je ale určitě servírovat i samostatně, třeba během posezení s přáteli či rodinou a věřte, že jim tím připravíte zcela nečekaný a velmi chutný degustační zážitek. Nebo si svačinku z křupavých červíků můžete otevřít prostě jen tak, u televize, během dlouhých večerů. A třeba rovnou i se sklenicí vietnamského piva.
Několik zajímavostí na závěr
Vietnamská gastronomie je velkou inspirací pro celý svět. Proto jsme pro vás dali dohromady několik zajímavostí, které třeba oceníte i ve své kuchyni:
Charakteristickými ingrediencemi vietnamské kuchyně jsou rybí omáčka, citronová tráva, koriandr a chili papričky.
Vietnamská kuchyně zahrnuje i spoustu sladkých dezertů, například smažené koblížky s mungo fazolkami, rýžové dorty a zmrzliny.
Polévky tu plní funkci hlavního chodu. A porce jsou to opravdu pořádné, takže se nebojte, že byste po ní měli hlad.
Vietnamská kuchyně uznává filozofii pěti elementů, tedy pěti základních chutí. Železo zastupuje ostrou chuť, dřevo kyselou, oheň hořkou, voda slanou a země sladkou.
Sýry tu nenajdete. Asijská kuchyně všeobecně sýry prakticky nezná. No, možná i proto se Asiaté dožívají v průměru mnohem vyššího věku.