Jak správně jíst hůlkami

Jak správně jíst hůlkami

Milujete vietnamskou kuchyni, ale ještě jste nezískali ten správný grif v používání hůlek? Pak je čas to napravit. Někteří odborníci na výživu dokonce tvrdí, že jejich použití je zdravější, protože díky nim jíme pomaleji a nabíráme si menší sousta. Tak si přečtěte praktického rádce, jak na hůlky i další užitečné tipy.

Nejsou hůlky jako hůlky

V asijské kuchyni se používá hned několik druhů jídelních hůlek, a to v závislosti na zemi, odkud pochází, a také materiálu, ze kterého jsou vyrobeny.

Ve Vietnamu se používaly různé materiály pro jejich výrobu. Běžný lid používal hůlky z bambusu, který byl oblíbeným materiálem i pro výrobu dalších produktů. Ebenové či luxusní z nefritu a slonoviny byly určeny pro vyšší vrstvu. Císařská rodina dokonce používala hůlky ze stříbra, tzv. „kim giao“, které odhalovalo otráveného jídla (díky chemické reakci mělo stříbro zčernat, čímž se poznal jed).

V dnešní době se velmi často používají hůlky z bambusu nebo z dřeviny kokosových palem. Všudypřítomné jsou pak dřevěné, hliníkové i nerezové hůlky.

Jak na správné použití

Používání hůlek na jídlo může být v prvních chvílích trochu náročné, ale s trochou cviku se to stane druhou přirozeností. Následující jsou základní kroky, které byste měli brát v úvahu při jídle s hůlkami:

  • Spodní hůlku vložte mezi palec a ukazováček, přičemž je opřena o spodní část kloubu palce. Důležité je, aby se spodní hůlka během jídla nehýbala.
  • Druhá, horní hůlka, je pohyblivá a drží se v podstatě stejně jako tužka.
  • Chyťte jídlo přibližně v polovině hůlek a udržujte je pevně. Sousto, které si naberete, by nemělo být příliš velké na to, aby se vešlo do úst.
  • Myslete na to, že konce hůlek musíte mít v rovině. Lépe jimi pak naberete jídlo. Hůlky se vám takto navíc nebudou křížit.

Na co si dát pozor

Buďte především uctiví. Pokud si ze společného talíře nabírá někdo jiný, vyčkejte a až poté si naberte. Hůlky nepřekřižujte ani je nezapichujte do misky s rýží. To se považuje za vysoce neslušné. Pokud jste dojedli nebo potřebujete hůlky odložit, jednoduše je položte na okraj misky nebo na stůl vedle misky. V neposlední řadě byste si nikdy neměli vkládat pokrm ze společné nádoby přímo do úst. Nejprve si ho dejte na vlastní misku, a z té ho poté konzumujte.

Sdílet

Další články