Netradiční exotické ovoce, které musíte ochutnat

Netradiční exotické ovoce, které musíte ochutnat

Exotické ovoce je v dnešní době snadno k dostání. Koupit ho můžete na trhu, ve specializovaném obchodu, nebo i v Albertu, který máte přes ulici. Seženete tam ale skutečně vše, po čem toužíte? A jaké exotické ovoce, kromě manga, banánů nebo třeba papáji, vlastně ještě existuje?

Dračí ovoce – Thanh long

Plody jsou masité, kulaté nebo oválné a pokrývají je šupiny. Ve Vietnamu jsou na povrchu červené až růžové (jinde mohou mít i jinou barvu např. žlutou). Uvnitř je šťavnatá bílá někdy i růžová dužina se semínky. Toto ovoce je ideální do ovocného salátu.

Karambola – Khe

Karambola je šťavnaté ovoce, které má tvar hvězdy, což jí vysloužilo přezdívku „hvězdné ovoce“. Samotná je lehce kyselá a chutí připomíná spíše jablko. Pokud si ji ale dáte jako součást dezertu nebo exotického salátu, nebudete litovat. Karambola obsahuje mnoho živin, je bohatá na vitamíny C, B a minerály, jako je draslík, hořčík nebo vápník.

Rambutan – Chom chom

Toto ovoce, s kulatými plody a měkkými ostny, má uvnitř bílý měkký plod připomínající nasládlé liči. Stačí jen vyloupnout ze slupky. V čerstvém stavu jej lze použít do sorbetů, k přípravě moučníků, do rýžových pudinků i džemů.

Mangostan – Mang cut

Mangostan má kulatý tvar a tmavě fialovou kůži. Uvnitř je bílá dužina, která je rozdělena do 4 až 8 měsíčků podobných česnekovým stroužkům. Mangostany jsou šťavnaté a obsahují mnoho živin, jako vitamíny, minerály nebo antioxidanty.

Durian – Sau rieng

Ovoce ze stromu durian má velkou kulatou nebo oválnou formu a tvrdou, trnitou slupku. Uvnitř má měkkou, krémovou dužinu, která je bohatá na sacharidy, vlákninu, vitamíny a minerály. Chuť durianu je velmi silná a specifická. Mnoho lidí ji popisuje jako sladkou, s výrazným oříškovým a ovocným aroma. Avšak jiným se tato specifická chuť spíše protivý. Durian je díky tomu známý jako nejsmradlavější ovoce na světě.

Jackfruit – Mit

Jackfruit obsahuje mnoho živin, včetně sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů, a i proto je v jihovýchodní Asii velmi oblíbený. Kromě toho má vysoký obsah antioxidantů a enzymů a obsahuje látku, která se nazývá lignan. Ta snižuje riziko některých typů rakoviny. Jí se syrový či tepelně upravený. Semena chuťově připomínají kaštany a mohou se jíst syrová, ale je také možné je péct nebo vařit.

Longan – Nhan

Ovoce longanu je kulaté a malé, podobné velikosti špendlíkům. Má tenkou, červeno-hnědou slupkou s bílou, šťavnatou dužinou. Dužnina má sladkou chuť a voní jako hrušky. Ovoce se konzumuje syrové a podává se se sladkou rýžovou kaší, zmrzlinou, palačinkami, nebo náplň do buchet.

Cukrové jablko – Na-Mang cau ta

Plody Sweetsopu jsou kulaté nebo srdcovité, mají tenkou, drsnou slupku a bílou, měkkou a šťavnatou dužinu, která obsahuje černá semena. Často se konzumuje syrový, jako součást dezertů, ale používá se i do šťáv, džusů, zmrzliny, nebo smoothie. Sweetsop dokonce našlo své využití i v medicíně, a to pro své účinky proti horečce a křečím.

Pokud byste také rádi ochutnaly některé z výše zmíněných, extotických druhů, tak to není problém. Stačí navštívit specializovanou prodejnu nebo Sapu, ve které najdete celou řadu potravin s asijskými produkty.

Sdílet

Další články