Znáte všechny druhy nudlí ve vietnamské kuchyni?


Pho zná v Česku téměř každý. Ale víte, že vietnamská kuchyně nabízí mnohem víc druhů nudlí? Každé mají jiný tvar, barvu, chuť i použití. Jedny se hodí do polévek, jiné se servírují studené nebo smaží. A některé najdete jen v určitých regionech Vietnamu. Pojďte s námi objevit svět vietnamských nudlí, který je stejně rozmanitý jako samotný Vietnam.


Bún – královna studených nudlových misek

Bún jsou bílé rýžové nudle, tenké a pružné. Nepodávají se jen v polévce, ale také tvoří základ pro slavné pokrmy jako je bún chả (grilované maso s bylinkami a sladkokyselou omáčkou) nebo bún bò nam bộ (hovězí maso s arašídy a rybí omáčkou).


Phở – široké nudle do nejslavnější vietnamské polévky


Phở jsou široké a ploché rýžové nudle, které tvoří základ ikonického pokrmu phở bò, která si získala srdce i v Česku. Tyto nudle mají jemnou chuť, výborně sají vývar a snadno kloužou po jazyku. Phở se tradičně vyrábí z rýžové mouky a vody, bez přidaných vajec nebo škrobů.


Bánh đa – tmavé nudle z Hải Phòng


Možná je neznáte, ale rozhodně byste je měli ochutnat. Bánh đa jsou ploché, tmavé rýžové nudle, které často obsahují škrob z manioku nebo sezam. Typické jsou pro město Hải Phòng, kde se podávají například s mořskými plody nebo hovězím vývarem. Jejich barva je lehce karamelová a chuť jemně oříšková.


Miến – skleněné nudle z fazolového škrobu


Miến, často nazývané také skleněné nudle, jsou vyráběné ze škrobu mungo fazolí, brambor nebo manioku. Po uvaření jsou téměř průhledné a mají lehce gumovou konzistenci. Používají se například v pokrmu miến gà (kuřecí polévka), ale také se smaží nebo podávají s omáčkami. Skvěle nasávají chuť vývaru či marinády.


Mì – vaječné nudle na způsob čínské kuchyně


Mì jsou typické žluté vaječné nudle, které poznáte podle jejich pružnosti a charakteristické barvy. Vznikly pod vlivem čínské kuchyně a často se používají v pokrmech jako mì xào (smažené nudle se zeleninou a masem) nebo mì hoành thánh (polévka s wontony). Jsou sytější než rýžové nudle a mají odlišnou strukturu.



Čerstvé vs. sušené: jak to chodí ve Vietnamu



Na rozdíl od českých domácností, kde běžně používáme sušené nudle, jsou ve Vietnamu čerstvé nudle standardem. Každé ráno vyráží Vietnamci na trh pro čerstvé nudle, právě vyrobené a měkké. Sušené nudle používají jen výjimečně, například při cestování. Ve vietnamské kultuře je kvalita nudlí zásadní pro chuť celého jídla.


Chcete ochutnat všechny?


Pokud vás fascinují vietnamské nudle stejně jako nás, nenechte si ujít komentovanou prohlídku Sapy. Průvodce Sapa Trip vám ukáže, kde najít čerstvé rýžové i vaječné nudle, navštívíte tržnice s autentickými surovinami a hlavně ochutnáte ty nejlepší nudlové pokrmy přímo na místě. A kdo ví, třeba si odnesete i balíček nudlí na doma.


📍 Zarezervujte si zážitek na www.sapatrip.cz 

Sdílet