Kapří polévka po vietnamsku? Zkuste bún cá

 

Kapří polévka nepatří jen na vánoční stůl. Ve Vietnamu se kapr stává základem svěží, voňavé a velmi oblíbené polévky jménem bún cá. Tento originální pokrm propojuje chuť ryby s rýžovými nudlemi, bylinkami a jemně nakyslým vývarem, který vás zahřeje i v těch nejchladnějších dnech.

Co je bún cá a čím si vás získá?

Bún cá je tradiční vietnamská polévka, která pochází ze severu Vietnamu, z oblastí Hanoje a přístavního města Hải Phòng. Její název jednoduše znamená „nudle s rybou“. Na rozdíl od české kapří polévky nejde o hutný pokrm plný zeleniny a jíšky. Naopak bún cá vyniká svou lehkostí a čerstvostí.

Základ tvoří:

  • čistý rybí vývar, často připravený z kapra nebo tilapie
  • rýžové nudle bún
  • smažený nebo pečený filet z kapra
  • čerstvý kopr, koriandr a další vietnamské bylinky
  • nakrájená rajčata, případně ananas nebo zelené mango pro jemnou kyselost

Výsledkem je dokonale vyvážená chuť, která není příliš rybí, ale stále připomíná autentický chuťový profil rybích pokrmů.

Kde si bún cá vychutnat v Praze?

Pokud vás bún cá láká, nemusíte cestovat až do Hanoje. Stačí navštívit vietnamské obchodní centrum Sapa v Praze, které je známé nejen jako nákupní destinace, ale i jako ráj autentické asijské kuchyně.

Mezi podniky, kde si můžete bún cá dát, patří:

  • Hải Phòng Quán – nabízí tradiční verzi s výrazným vývarem a voňavými bylinkami
  • Đông Hưng – ideální místo pro první ochutnání vietnamské rybí kuchyně

Cesta do vietnamské kultury

Nejste si jisti, kde začít? Zúčastněte se komentované prohlídky areálu Sapa, kterou nabízí projekt SapaTrip.cz. Během dvou hodin vás zkušený průvodce provede zákoutími tržiště, ukáže vám autentické restaurace a seznámí vás s vietnamskou kulturou i gastronomií.

Součástí prohlídky může být i zastávka v jedné z restaurací, kde ochutnáte právě bún cá nebo jinou vietnamskou specialitu, kterou si vyberete.

Rezervujte si své místo už nyní na www.sapatrip.cz

 

Sdílet