Lunární Nový rok

Lunární Nový rok je jeden z nejstarších svátků nového roku na světě, uvádí se, že se slaví okolo 3 500 let. Přesné datum Nového roku se mění každý rok. Stanovuje ho lunární kalendář podle prvního novu Měsíce, který vždy vychází na den mezi 21. lednem až 21. únorem. Jsou to svátky klidu, pohody, lásky a přátelství, slaví se konec zimy a příchod jara. Ve vietnamštině se nazývá Tết Nguyên Đán, zkráceně jen Tết. Letos vychází Nový rok na 16. února.

Novoroční zvyky a tradice

Svátek je silně spjatý s tradicí a náboženstvím. Během krátkého novoročního období lidé absolvují řadu náboženských obřadů a lidových rituálů. Tradičně se také scházejí v rodinném kruhu, navštěvují vzdálenější rodinu a přátele a společně hodují slavnostní pochoutky. Všichni se snaží uzavřít všechny nedokončené záležitosti, aby v novém roce mohli začít s „čistým štítem”. Domov a hroby předků prochází důkladným úklidem. Bývá ve zvyku i zjišťování svého osudu pro budoucí rok pomocí horoskopu.

Jaro se vítá zdobením stromků. Na severu země se zdobí nejčastěji broskvoně s růžovými květy či kumkvaty s malými plody citrusů, na jihu zase strom meruňky se žlutým kvítím.

Zdobený novoroční stromeček a trh stromků.

Novoroční oslavy jsou obdobím vzájemného obdarovávání. Vietnamské děti dostávají dary nejen od svých rodičů, ale i od ostatních členů rodiny a návštěvníků. Darují se peníze pro štěstí, které jsou vložené do červených obálek zdobených zlatými znaky a obrázky, tzv. lì xì. Vietnamci věří, že rozdávání peněz dětem jim přinese do nového roku prosperitu a úspěch.

Děti jsou nadšeny obálkami lì xì od prarodičů.

Jídlo, jídlo a zase jídlo

Ve vietnamštině existuje výraz ăn Tết, který v doslovném překladu znamená ,,jíst Nový rok“, ve volném překladu pak ,,slavit Nový rok“. Spojení vystihuje jednu z nejdůležitějších částí Tetu – hodování. Na novoročním stole nesmí chybět slaný novoroční koláč bánh chưng, lepkavá rýže xôi, vepřové a kuřecí maso, zelenina a polívka canh. Často se vaří i smažené závitky nem rán a oblíbené pochoutky členů rodiny.

Mezi typické novoroční pokrmy patří symbolické koláče bánh chứng a bánh giầy. V minulosti vietnamské ženy při balení koláče vyprávěly legendy a pohádky. Chystání koláčů dotvářelo sváteční atmosféru a patřilo k významným rodinným událostem.

Vaření bánh chứng v ulicích.

Bánh chưng je čtvercový koláč o rozměrech asi 20 x 20 centimetrů. Je uvařený z lepkavé rýže, plněný fazolemi a tučným vepřovým masem, zabalený do velkých banánových listů převázaných tenkými naštípanými bambusovými třískami. Příprava je poměrně složitá a hlavně časově velmi náročná – je nutné jej vařit více než deset hodin. Obvykle ho vaří celá rodina. Slaný koláč se dá koupit i na Sapě. Před servírováním se musí vymotat ze zelených listů a nakrájet. Protože je koláč velmi lepkavý, krájí se jako české knedlíky, ovšem ne nití, nýbrž tenkou odlomenou třískou, která koláč předtím svazovala.

Naservírované kusy bánh chưng. (foto: Zásadně zdravě)

Bánh giầy je bílý, plochý a kulatý koláč gumové textury z lepkavé rýže. Bývá podáván obalený v menších upravených banánových listech a s kusem vepřového salámu giò lụa.

Slaná pochoutka bánh giầy.

Po jídle nebo během dne bývá ve vietnamských rodinách v průběhu svátků nabízeno tradiční kandované ovoce mứt. Bývají nejčastji kandovány malinké meruňky, jablíčka, dýně, kokos a zázvor. Sladká chuť je často překonána slanou, pálivou i kyselou, podle toho, v čem byly plody naloženy. Kandované ovoce se tradičně podává ve speciálních mističkách, které jsou rozděleny na několik dílů – v každé části po jednom druhu. Lidé obdarovávají své příbuzné a známé červenými krabicemi kandovaných sladkostí při novoročních návštěvách.

Kandované ovoce v nejběžnější formě.

Co na Nový rok nedělat

Možná to jsou jen pověry, kdo by to ale riskoval. Přeložili jsme do češtiny anglický seznam novoročních tabu, kde je napsané co nedělat a co by mohlo následovat, kdyby jsme to náhodou udělali.

Tabu Nového roku.

Tabu Nového roku.

Kam na novoroční oslavy v Praze?

V období Tetu se bude konat oslava Nového lunárního roku a masopustu v restauraci Đông Đô na Sapě (událost na Facebooku i s programem zde).

Jako Sapa Trip budeme dělat speciální trip, na kterém budeme povídat i o Tetu a ochutnáme tradiční novoroční menu poskládané z několika chodů. Informace tady a nebo tady.

Šťastný nový rok! Chúc mừng năm mới!

Ať už Nový rok strávíte kdekoliv, krásně si ho užijte. Celý Sapa Trip Vám přeje šťastný nový rok zemitého psa!

 

Další příspěvky v kategorii

Tipy na výlet

Prožij s námi vlastní příběh

Odvaž se a pojď s námi poznat tajuplnou Sapu v pražské Libuši.